tiistai 25. syyskuuta 2012

Maantieteen kurssi lähenee

Ensi torstaina pitäisi aloittaa maantieteen 1. kurssin opettaminen 25 lukion ekaluokkalaiselle. Valitettavasti työssä on ollut niin kiirettä että suunnittelu ei vielä toistaiseksi ole ollut niin hyvää kuin olisin toivonut.
Ajatuksena on kuitenkin kokeilla kurssin toteuttamista ilman varsinaista oppikirjaa. Pääosin lähdemateriaalina ajattelin käyttää nettiä. Toki kirjallistenkin lähteiden käyttäminen on sallittua, mikäli joku niin haluaa. 
Pääosin käsiteltäviä aihealuita voitaisiin käydä läpi tekemällä valittuja tehtäviä ryhmissä, jotka sitten koottaisiin yhteen esim. Wikiin. Näin ryhmä saisi kurssin aikana koottua varsin kattavan aineiston. Myös perinteistä asioista keskustelua aion käyttää. Itselläni on niin paljon kokemusta erilaisista luonnonilmiöistä, että kannattaa käyttää myös tarinankerrontaa vaihteluna kurssin aikana. Pyrin havainnollistamaan asioita tabletilla tekemilläni yksinkertaisilla opetusvideoilla ja käyttämään hyväksi myös YouTubesta löytyviä videoita. Oppimispäiväkirja on olennainen osa kurssia. Sellaiseen opiskelijoiden on jo tulevaisuudenkin kannalta hyvä totutella. Facebookin mahdollinen käyttö riippuu siitä kuinka opiskelijat jo käyttävät sitä. Mikäli Facebook-ryhmä ei ole mielekäst vaihtoehto, tyydymme Wilman käyttöön.
Olen pyytänyt kurssin opiskelijoita laittamaan omaan sähköpostiini viestin, jotta saisin heidän sähköpostiosoitteensa ilman virheitä. Tämän opin viime kurssin pitämisestä. Silloin kyselin paperilla opiskelijoiden sähköpostiosoitteita. Kirjoitusvirheet hidastivat kurssin aloitusta.
Alussa aikaa varmasti tuhrautuu teknisten asioiden opiskeluun. Pyrin tekemään sitä kuitenkin siten, että tekniikkaa opiskellessamme opiskelemme myös maantiedettä samalla.
Olen ihastunut aiempien kurssien perusteella Dropboxiin. Aion käyttää sitä myös tällä kurssilla. Toki on olemassa muitakin pilvitallennusmahdollisuuksia, mutta olen havainnut Dropboxin luotettavaksi. Miksi siis vaihtamaan.
Documents to Go-tekstinkäsittelyssä on ollut jonkin verran epämääräisyyttä tallentamisessa. Kirjoitettu teksti ei ole aina tallentunut Dropboxiin, vaan tuloksena on ollut tyhjä tiedosto. Tämä luonnollisesti syö opiskelijaa, mikäli vaivalla tehty tuotos häviää. Käyttöjärjestelmäpäivityksen yhteydessä Applen omaan Pages-ohjelmaan on tullut mahdollisuus tallentaa suoraan Dropbosiin. Niinpä testaan sitä tällä kurssilla. 
Ellen keksi mitään parempaa, Explain Everything on vahvoilla yhdeksi kurssilla käytettäväksi apsiksi. Mindjetillä teemme varmaan jonkin verran käsitekarttoja.
Minua houkuttelee ajatus yhteisöllisen sähköisen kirjan kokoamisesta. Siihenhän on olemassa kivoja apseja. Sähköinen kirja on kuitenkin turhan laitesidonnainen. Ehkäpä tyydyn kuitenkin wikiin, jota voi helposti lukea laitteella kuin laitteella.
On mielenkiintoista nähdä ja verrata tilannetta vuoden takaiseen kun ryhdyin opettamaan aika lailla vähillä omilla taidoilla. Nyt kuitenkin itselläni on laitteesta jo enemmän kokemusta.
Tällaisia hieman sekaviakin ajatuksia itselläni on ennen kurssin aloitusta. Fiilis on odottava ja jopa hieman innostunut.

maanantai 17. syyskuuta 2012

Ensimmäiset kokemukset iPadilla toimivasta vastausjärjestelmästä





Moi,

olen ehtinyt kokeilla järjestelmää vasta kahdella oppitunnilla, mutta jotain pystyn jo sanomaan, joten kiirehdin heti sanomaan... :) Kokeilun nimi näyttää olevan Promethean Digital Assesment Pilot, ja se on opetushallituksen lanseeraama, mutta opiskelijan iPadilla se näyttää palikalta, jossa lukee ActiveEngage. Systeemi toimii lyhyesti sanottuna niin, että opettaja tekee pöytäkoneella PowerPoint-ohjelmaan liitetyllä lisäpalikalla kysymyksiä, joihin opiskelijat vastaavat omilta pädeiltään. Opiskelijoiden koneet liitetään langattoman verkon kautta keskustelemaan opettajan koneen kanssa. (Älkää kysykö minulta tekniikasta tämän enempää! Meillä on teknikot erikseen...)

Pienten teknisten ongelmien vuoksi jouduin aika kiireesti kehittelemään ensimmäisen kysymyssarjan, joten se oli vähän raakile, mutta toimi kohtalaisesti. Olin joutunut olemaan flunssan takia yhden päivän poissa ja olin ohjeistanut nettisivuni (http://virpinkurssit.pbworks.com) kautta opiskelijoiden työskentelyn. Kyselin sähköisen järjestelmän kautta, mitä opiskelijat olivat vastanneet antamiini tehtäviin. iPadit voi järjestelmässä varsin helposti nimetä kunkin opiskelijan mukan, joten opettaja voi katsoa opiskelijakohtaisesti, mitä kukin vastaa. Vastaukset näkyvät saman tien opettajan koneella, ja ne voi myös tallentaa myöhempää tarkastelua varten. Tällaisessa työskentelyssä oli se etu, että kallista oppituntiaikaa ei mennyt sellaisten tehtävien tarkistamiseen, joihin jo oli yksi kaksoistunti käytetty. Suurin osa kysymyksistä oli avokysymyksiä, yksi oli numeroilla vastattava.

Lukio-opetuksen kannalta ohjelman yksi heikkous on se, että se näyttää rakennetun aika pitkälle monivalintatehtävien ympärille, enkä heti keksi, mitä käyttöä niille lukiossa olisi. No joo, taitaahan niitä olla kielten tekstin- ja kuullunymmärtämisissä, mutta reaaliaineissa vastaukset ovat ensi sijassa sanallisia. Active Engage ei kuitenkaan niele kuin muutaman lauseen pituisia vastauksia, joten mitään esseitä sillä ei voi kirjoittaa.

Kysyin opiskelijoiden tuntoja ensimmäisen kokeilun jälkeen, ja he olivat sitä mieltä, että vastaaminen oli ihan mukavaa ja että sitä voitaisiin kokeilla toistamiseenkin. Kun pohdiskelimme, mihin oppiaineisiin tällainen sähköinen vastaaminen voisi sopia, opiskelijat eivät heti osanneet sanoa. Ehdotin matematiikkaa, mutta se ei saanut vastakaikua. Kielten kohdalla hyväksyttiin ajatus, että sitä voisi käyttää joidenkin kielioppitehtävien tekemiseen, kuten siihen, että annettu lause pitäisi kirjoittaa toisessa aika- tai muussa muodossa.

Tänään käytin ActiveEngagea toisen kerran saman ryhmän kanssa. Meneillään on uskonnon kolmoskurssi, jonka aiheina ovat etiikka ja kristillinen oppi. Kuulimme ja katselimme kolmen ryhmän tekemät ryhmätyöt, joiden aiheina olivat ulkonäön muokkaus, rasismi ja korruptio. Palaute ryhmätöistä annettiin sähköisesti. Kunkin aiheen kohdalla luokka vastasi kuuteen kysymykseen, joista yksi oli numeerinen (Minkä arvosanan antaisit työlle?) ja loput sanallisia. Sanallisissa vastauksissa piti arvioida työn sisältöä, rakennetta, siihen kuuluvaa havaintomateriaalia sekä esittämistä.

Kuvailin jonkin verran ääneen vastauksia sitä mukaa, kun niitä alkoi tulla ja tallensin vastaukset, jotta ryhmien jäsenet saavat halutessaan myöhemmin katsoa koko palautteen läpi. Palautteet annettiin nimettöminä eli iPadien nimillä, joita ei voi liittää henkilöihin. Luokka oli varsin yksimielinen siitä, että tämä oli hyvä tapa kommentoida ryhmätöitä. Useinhan palaute jää sen varaan, mitä opettaja sanoo tai jaksaa mahdollisesti kirjoittaa, mutta nyt on mahdollista kerätä vertaispalautetta. Minustakin tämä oli hyvä juttu. Kunhan vain otan jostain sen ajan, että ehdin lukaista opiskelijoiden vastaukset läpi!

Kuvat nappasi Ismo Falck.





Mobileksen iloinen syksy

Syksyhän on tietysti aina iloinen asia, mutta tällä kertaa tavallista mukavampi, sillä opetushallitus myönsi Savonlinnan lyseolle rahaa hankkeelle, jota kutsumme Mobiles II:ksi. Kaupungissa alkaa myös Juniori-Mobiles, kun alakoulut saivat hankerahaa. Tulette siis jatkossakin kuulemaan meistä!

Tällä hetkellä meillä ei ole käynnissä kokonaan iPadeilla toteutettavia kursseja, mutta muita virityksiä on meneillään. Olemme mukana opetushallituksen pilotissa, jossa testataan Promethean-yhtiön sähköistä vastausjärjestelmää. Opiskelijat voivat siinä antaa vastauksensa omalta iPadiltaan, ja kysymykset voivat olla erilaisia monivalintoja tai avokysymyksiä. Kuulumisia kerromme ihan piakkoin..

Savonlinnan kaupunki laajenee vuodenvaihteessa, kun Kerimäen ja Punkaharjun kunnat liittyvät siihen. Lukioille tämä merkitsee sitä, että Lyseolla on jatkossa opetusta kolmessa toimipisteessä.Tilanne tulee olemaan monella tavalla haastava, ja ennakoimme sitä varautumalla jo nyt sekä teknisesti että kouluttautumalla etäopetuksen aloittamiseen. Tähän asti etäopetuspuolesta on vastannut Savonlinnan aikuislukio, joka toimii samoissa tiloissa Lyseon kanssa. Hannu, Ismo ja allekirjoittanut osallistuivat EKO-hankkeen järjestämään etäopetuksen seminaaripäivään Helsingissä viime viikon perjantaina, ja päivän antia jaetaan jatkossa oman koulun opettajille. http://info.edu.turku.fi/etaopetus/

Uuden hankerahan turvin on Lyseon opettajille hankittu mukava määrä uusia iPadeja. Osa on jo jaettu omistajilleen - vai pitäisikö sanoa haltijoilleen, sillä toki pädit säilyvät koulun omaisuutena, vaikka opettajat saavat ne henkilökohtaiseen käyttöönsä. Loput jaetaan tulevalla viikolla, sillä haluamme tehdä tiettyjä asioita porukalle kerralla, esimerkiksi iTunes-tilit ja sähköpostiasetukset laitteisiin.

Ja vielä oma lempilapseni: Lyseossa aloittaa lokakuun aikana opiskelijoista koottu mediaryhmä, jonka jäsenet saavat käyttöönsä iPadit. Tarkoituksena on tuottaa tuoretta ja opiskelijoiden näköistä uutisvirtaa koulumme toiminnasta ja ajankohtaisista asioista. Tästäkin kuulette myöhemmin lisää. Meidät tapaatte myös seudullisessa VESO-päivässä marraskuun 17.päivänä Savonlinnassa ja Joensuussa iLO-päivillä 8.-9.11. Pari muutakin koulutusjuttua on ehkä tulossa, joten hulinaa riittää!