tiistai 25. syyskuuta 2012

Maantieteen kurssi lähenee

Ensi torstaina pitäisi aloittaa maantieteen 1. kurssin opettaminen 25 lukion ekaluokkalaiselle. Valitettavasti työssä on ollut niin kiirettä että suunnittelu ei vielä toistaiseksi ole ollut niin hyvää kuin olisin toivonut.
Ajatuksena on kuitenkin kokeilla kurssin toteuttamista ilman varsinaista oppikirjaa. Pääosin lähdemateriaalina ajattelin käyttää nettiä. Toki kirjallistenkin lähteiden käyttäminen on sallittua, mikäli joku niin haluaa. 
Pääosin käsiteltäviä aihealuita voitaisiin käydä läpi tekemällä valittuja tehtäviä ryhmissä, jotka sitten koottaisiin yhteen esim. Wikiin. Näin ryhmä saisi kurssin aikana koottua varsin kattavan aineiston. Myös perinteistä asioista keskustelua aion käyttää. Itselläni on niin paljon kokemusta erilaisista luonnonilmiöistä, että kannattaa käyttää myös tarinankerrontaa vaihteluna kurssin aikana. Pyrin havainnollistamaan asioita tabletilla tekemilläni yksinkertaisilla opetusvideoilla ja käyttämään hyväksi myös YouTubesta löytyviä videoita. Oppimispäiväkirja on olennainen osa kurssia. Sellaiseen opiskelijoiden on jo tulevaisuudenkin kannalta hyvä totutella. Facebookin mahdollinen käyttö riippuu siitä kuinka opiskelijat jo käyttävät sitä. Mikäli Facebook-ryhmä ei ole mielekäst vaihtoehto, tyydymme Wilman käyttöön.
Olen pyytänyt kurssin opiskelijoita laittamaan omaan sähköpostiini viestin, jotta saisin heidän sähköpostiosoitteensa ilman virheitä. Tämän opin viime kurssin pitämisestä. Silloin kyselin paperilla opiskelijoiden sähköpostiosoitteita. Kirjoitusvirheet hidastivat kurssin aloitusta.
Alussa aikaa varmasti tuhrautuu teknisten asioiden opiskeluun. Pyrin tekemään sitä kuitenkin siten, että tekniikkaa opiskellessamme opiskelemme myös maantiedettä samalla.
Olen ihastunut aiempien kurssien perusteella Dropboxiin. Aion käyttää sitä myös tällä kurssilla. Toki on olemassa muitakin pilvitallennusmahdollisuuksia, mutta olen havainnut Dropboxin luotettavaksi. Miksi siis vaihtamaan.
Documents to Go-tekstinkäsittelyssä on ollut jonkin verran epämääräisyyttä tallentamisessa. Kirjoitettu teksti ei ole aina tallentunut Dropboxiin, vaan tuloksena on ollut tyhjä tiedosto. Tämä luonnollisesti syö opiskelijaa, mikäli vaivalla tehty tuotos häviää. Käyttöjärjestelmäpäivityksen yhteydessä Applen omaan Pages-ohjelmaan on tullut mahdollisuus tallentaa suoraan Dropbosiin. Niinpä testaan sitä tällä kurssilla. 
Ellen keksi mitään parempaa, Explain Everything on vahvoilla yhdeksi kurssilla käytettäväksi apsiksi. Mindjetillä teemme varmaan jonkin verran käsitekarttoja.
Minua houkuttelee ajatus yhteisöllisen sähköisen kirjan kokoamisesta. Siihenhän on olemassa kivoja apseja. Sähköinen kirja on kuitenkin turhan laitesidonnainen. Ehkäpä tyydyn kuitenkin wikiin, jota voi helposti lukea laitteella kuin laitteella.
On mielenkiintoista nähdä ja verrata tilannetta vuoden takaiseen kun ryhdyin opettamaan aika lailla vähillä omilla taidoilla. Nyt kuitenkin itselläni on laitteesta jo enemmän kokemusta.
Tällaisia hieman sekaviakin ajatuksia itselläni on ennen kurssin aloitusta. Fiilis on odottava ja jopa hieman innostunut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti