torstai 17. marraskuuta 2011

Ensimmäiset oppitunnit

Tänään pääsimme aloittamaan maantieteen kurssin tablet-laitteita hyödyntäen. Olin hahmotellut miten kurssi voisi toimia. Ehkä hahmotelmani on hieman kunnianhimoinen. Olisi ehkä parempi pysyä KISS-metodissa, kuin haahuilla monennäköistä yhtä aikaa. Joka tapauksessa hahmottelin kurssia seuraavasti:
Opiskelijat perustivat itselleen Dropbox-tilit, sinne omalla nimellä kansion, jonka he jakoivat opettajalle (minulle). Sinne he ryhtyvät pitämään kurssin ajaksi oppimispäiväkirjaa. Tähän kansioon he voivat myös palauttaa töitään. Facebookia lukuun ottamatta erilaiset sosiaalisen median välineet tuntuivat olevan suurelta osalta tuntemattomia opiskelijoille. Dropboxkaan ei ollut kenellekään tuttu.

Harjoituksen vuoksi teimme yhdessä Mindjetillä käsitekartan maantieteen osa-alueista. Näin he oppivat miten ohjelma teknisesti toimii. Alku oli hieman kankeaa, mutta varsin nopeasti homma alkoi sujua. Kun katselin opiskelijoiden tuotoksia, huomasin että jotkut olivat jo ryhtyneet koristelemaan käsitekarttaansa erilaisilla värityksillä ja koristeilla. Jatkossa tulemme harrastamaan erilaisia käsitekarttoja.

30 opiskelijan ryhmästä vain yksi oli aiemmin käsitellyt tablettietokonetta. Osalla olikin hieman alkuvaikeuksia tuntuman löytämisessä, mutta nopeasti he pääsivät tuntumaan laitteen käsittelystä. Alun tekninen opettelu vie kyllä aikaa varsinaiselta aiheen opiskelulta, mutta toivon että tahti paranee kun väline tulee tutuksi.

Tänään annoin opiskelijoille mukaan sopimuspaperit kotiin vietäväksi ja allekirjoitettavaksi, jotta voin luovuttaa laitteet opiskelijoiden haltuun. Aiemmin huoltajia on informoitu vanhempainillassa. Nyt laitoin vielä saatteeksi kuvauksen hankkeesta ja pyynnön suhtautua kokeiluihin myönteisesti. Samassa kaavakkeessa pyydetään huoltajilta lupaa erilaisten sosiaalisten median työkalujen käyttöön.

Viikonloppuna laitteita tarvitaan vielä opettajien vesokoulutuksessa. Tämän jälkeen laitteet voi lainata opiskelijoiden jo ilmeisesti hieman syyhyäviin sormiin. Toivottavasti laitteiden lainauksen sopimuspaperit tulevat seuraavalle tunnille takaisin. Opiskelija ei saa laitetta mukaansa ennen kuin nimet ovat asianmukaisesti papereissa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti