keskiviikko 16. marraskuuta 2011

Miten opiskelija voisi kirjoittaa tähän blogiin?

Vaikeaksi menee. Ensimmäinen este on se, että Blogger on Googlen palvelu, ja Googlen palvelujen ikäraja on 18 vuotta. Elias Aarnio on selvittänyt asiaa ansiokkaassti, ja siitä on käyty keskustelua Sometu-Ningissä.
http://sometu.ning.com/forum/topics/googlen-palveluiden-ik-raja-suomessa-15-vai-18-vuotta?id=1404780%3ATopic%3A98573&page=2#comments
Melkoinen osa lukiolaisista on alaikäisiä, joten ainoa oikeasti laillinen tapa käyttää mainitun palveluntarjoajan palveluja on Aarnion eilisessä postauksessaan mainitsema sopimus. Tosin huhu kertoo, että käyttöehtoihin voi tulla muutoksia, mutta toistaiseksi mennään näillä ehdoilla.

Edu.fi-sivun ohjeen mukaan opiskelijoille tulee tehdä anonyymit bulkkitunnukset, joista ei käy ilmi henkilötietoja. http://edu.fi/materiaaleja_ja_tyotapoja/tvt_opetuksessa/sosiaalisen_median_kayttoehdot_opetuksessa Google ei ainakaan käyttöehdoissa mainitse tällaista mahdollisuutta. Toisaalta ei suoraan kielläkään, vaikka käyttöehdoissa sanotaan, että asiakkaan tietojen tulee olla "tarkat, oikeat ja ajantasaiset". Vaikka palvelun käyttöehdoissa sallittaisiin alaikäisten rekisteröityminen, tulee sittenkin alaikäisillä olla huoltajan lupa rekisteröitymiseen.

Jos nyt kuitenkin päätettäisiin tehdä yksi "bulkkiopiskelija", jota kaikki opiskelijat käyttäisivät blogiin kirjautuessaan, se menisi suunnilleen näin: keksittäisiin henkilötiedot, joilla hankittaisiin gmail-sähköpostiosoite esim. muotoa lyseon.opiskelija@gmail.com. Tai sitten joku opettaja antaisi omat tietonsa. Toiseksi osoitteeksi palveluun annettaisiin jonkun opettajan sähköpostiosoite. Tämä "opiskelija" kutsuttaisiin blogin kirjoittajaksi, ja kukin oikea opiskelija käyttäisi vuorotellen virtuaaliopiskelijaa peitteenään ja allekirjoittaisi tekstinsä esim. etunimellään. Tarvittaessa opettaja voisi vaihtaa peitetilin salasanaa vaikka joka kerta uuden opiskelijan tullessa kirjoitusvuoroon.

Kuten sanoin, vaikeaksi menee. Emmekä me sitä paitsi tietysti tieten tahtoen toimi lakien ja sopimusten vastausesti emmekä rohkaise opiskelijoita siihen. Yksinkertaisempaa vaikka ei ehkä ihan yhtä autenttisen oloista olisi siis, jos opiskelija kirjoittaisi tekstin ja ryhmää ohjaava opettaja postittaisi sen blogiin. Siinä voisi olla sitten lyhyt saatesana, että kyse on sen ja sen koulun sen ja sen luokka-asteen opiskelijasta etunimeltään se ja se.

Yksi mahdollinen vaihtoehto olisi perustaa erillinen opiskelijablogi koulun kotisivujen alle tai muulle blogialustalle ja linkittää sitä Mobiles-hankkeen blogiin.

2 kommenttia:

  1. Eikö yksinkertaisinta olisi pyytää vanhemmilta lukuvuoden alussa luvat?

    VastaaPoista
  2. Joo, pyydämme kyllä luvat, mutta se ei poista 18 vuoden ikärajaongelmaa.

    VastaaPoista