maanantai 12. joulukuuta 2011

Työskentelyn sujuvuus paranee

Tänään aiheena oli Maapallon rakenne ja laattatektoniikka. Kaksi ryhmää oli valmistellut aiheet ja he alustivat ne tunnin aluksi. Opiskelijat käyttivät tablet-koneiltaan heijastaen omilta koneiltaan haluamansa aiheet AppleTV:n avulla valkokankaalle. Opiskelijat ovat tässä jo varsin näppäriä. He olivat laittaneet aineistonsa wikiin, olivatpa löytäneet aiheeseen videonkin: http://bit.ly/sv597h .
Sitten opiskelijat latasivat Dropbox kansiosta: Maantiede 1 ladattavat tiedostot itselleen kyselylomakkeen, jota he täyttivät samalla kun katsoivat videota jonka laitoin tulemaan tabletilta AppleTv:n kautta. Tässä varmasti vastaaminen tabletilla oli hitaampaa kuin olisi ollut käsin paperille kirjoittamalla. Yksi kansalaistaito tulevaisuudessa voisikin olla mahdollisimman sujuva kirjoittaminen tietokoneella/tabletilla.

Tarkastimme myös toisen tunnin alussa kotona olleen kotitehtävän. Opiskelijat olivat tehneet sen varsin hyvin ja kattavasti.
Lopputunnista annoin kotitehtävän aiheesta tehtäväksi. Tuntien jälkeen laitoin opiskelijoille facebookiin ohjeita ja tehtävänannon:
”Tänään kävimme läpi maapallon rakenteen ja laattatektoniikan.Tehtävät huomiseksi:Katsokaa Wikistä ko. sivut. Latasin selventävän muutaman minuutin pätkän Litosfäärilaattojen liikkeet. katsokaa se.Tehkää loppuun jo tunnilla aloitettu litosfäärilaattojen liikkeet tehtävä. Jos et ehtinyt hakea sitä, se löytyy kohdasta Maantiede 1 ladattavat tiedostot. Tallenna tehtävä omaan kansioon nimellä litosfäärilaattojen liikkeet tehtävä. Samasta kansiosta löytyy tehtävä: maapallon rakenne tehtävä. Tehkää se myös ja tallentakaa samalla nimellä omaan kansioon.Huomenna on aiheena vuoristojen ja kivilajien synty sekä vulkaaninen eli tuliperäinen toiminta. Ryhmät alustavat.
Huomiseen.”
Olin tehnyt Explain Everythingillä kuvakaappausta, piirtämistä ja selostamista käyttäen 7 minuutin yksinkertaisen videon, jonka tarkoituksena on selventää litosfäärilaattojen liikettä. Lisäsin sen wikiin http://bit.ly/uZerbp .

Opiskelijakommetteja torstain 8.12.2011 tunnista:
”Tablettien käyttö onnistuu hyvin, eikä ongelmia ole ollut. Uudenpienkin ohjelmien käyttö on sujunut. Nyt tabletin käytön, ainakin siinä määrin mitä tämän kurssin opiskelussa tarvitsee, onnistuu sujuvasti. Siksi on hieman harmi, että nyt kurssi onkin jo loppusuoralla. Tuntienkaan alussa ei ole enää samanlaista häsellystä sen suhteen, miten tämä toimii ja mihin tämä pitää tallentaa, kuten alussa, joten opiskelun pariin pääsemme hieman nopeammin.” (Henna)

”Tänään minun ryhmäni alusti tunnin toisen aiheen. Se oli Sää, ilmasto ja lämpövyöhykkeet. Esittelyymme kuuluneet käsitekartat olivat minun tekemiäni, mutta yhdessä oli Hennan kanssa kylla mietitty, mistä kirjoitan. Hieno ilmastodiagrammi oli Hennan tekemä. Huikea suoritus ExplainEverythingiä käyttämällä! Samoin hän oli etsinyt kartan Wiki-sivulle. Koska Noora ei ollut suunnittelutunnilla mukana, sovimme, että hän ottaisi vähän enemmän vastuuta itse esittelyssä, eli hän puhuisi enemmän kuin muut. Olimme luoneet Dropboxiin yhteisen kansion meille kolmelle, jotta toiset voisivat tutustua yhden kokoamaan materiaaliin ennen tuntia. Idea oli ihan hyvä, mutta emme tainneet hirveästi hyödyntää sitä. Kaikki materiaali oli muutenkin jo Wikispacessa.
Esittely meni ihan hyvin. Vähän tietysti kankeasti ja hermostuneesti, mutta olimmehan ensimmäisiä. Ihan ymmärrettävää, ettei se ollut niin sujuva ja vapautunut esitelmä. Toisenkin ryhmän esitelmä oli oikein hyvä, tajusin paljon ja esittelijöiden äänet kuuluivat hyvin. Kuvat käsitekartassa olivat hyviä!”
(Katri)

DocsToGo –appsista saattaa löytyä harmillinen bugi: Joillakin opiskelijoilla tallennukset eivät näy Dropboxissa. Torstaina sain tallennetut tiedostot näkymään rumppaamalla DocsToGo:ssa pilvitallennuksen ja paikallisen tallennuksen välillä. Tänäänkin löytyi opiskelija jolla tiedostot eivät meinanneet siirtyä Dropboxiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti