sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

Mitä iPadeilla voi tehdä...



Uskonnonopettajakollega kyseli FB:ssa, mitä muuta uusilla iPadeilla voisi tehdä kuin tiedonhakua. Selasin omia tekstejäni tässä blogissa, ja huomasin, että olen liian vähn kertonut siitä, mitä olemme oppitunneilla tehneet. Yksi tekstini käsittelee pädiä opettajan henkilökohtaisena työvälineenä. Tässä siis jotain yhteenvetoa, tosin lista sisältää asioita, joita voi tehdä muutenkin kuin iPadilla. Ei haitanne?



- Tiedonhaku Internetistä. Nopeaa, hauskaa ja helppoa, mutta vaatii ohjausta. Etsiä voi ihan perustietoa tai vaikka sitten ajankohtaisia asioita. Esim. paavinvaali osui kätevästi UE2-kurssin loppuun. BBC:llä ja Hufgington Postilla on hyvät uskontoaiheiset osastot, http://www.bbc.co.uk/religion/0/ ja http://www.huffingtonpost.com/religion/.



- Muistiinpanot. Paperinen vihko alkaa aika pian tuntua tarpeettomalta. Kannattaa miettiä, lataako muistiinpanot opiskelijalle valmiina esim. PDF-muodossa, jolloin oppitunnilla voidaan tehdä muuta, vai puoltaako muistiinpanojen kirjoittaminen kuitenkin ainakin joskus paikkaansa. iPadiin on olemassa ohjelmia, joilla PDF-tiedostoihin voi tehdä omia lisäyksiä. Muistiinpanoilla ja muillakin opiskelijan materiaaleilla tulee olla jokin tallennuspaikka netissä, jos tabletit eivät ole opiskelijoiden omia. Vai korvataanko muistinpanot kokonaan muunlaisilla tehtävillä? Vai ovatko muistiinpanot piirroksia, kuvia, videoita tai ääninauhoituksia?



- Oppimateriaalit. Käytetäänkö perinteistä oppikirjaa, sähköistä kirjaa vai eikö kirjaa ollenkaan? Perinteinen kirja on opiskelijoille sikäli mieluinen, että se on tuttu ja turvallinen, varsinkin jos opiskelu iPadin kanssa tuntuu hankalalta. Sähköisiä kirjoja on vasta tulossa markkinoille; Opintoverkolla on UE-kirja. Oppikirjattomuus vaatii sen, että materiaalit etsitään netistä tai opettaja antaa ne muuta kautta.



- Käsite- ja miellekartat. Mindjet tai Popplet -ohjelmat esimerkiksi.



- Esitykset ja muut tehtävät. Keynote-ohjelmalla on helppo tehdä näyttäviä PP-tyylisiä esityksiä. Explain Everything -ohjelma on hyvin monipuolinen erilaisten tehtävien ja esitysten tekemiseen. Niihin voi liittää myös puhutun selostuksen ja syntyneen videon voi ladata vaikka YouTubeen. Esimerkkejä tehtävistä: 2000-luvun Jeesus; filosofian historian kuuluisien henkilöiden esittely.



- Kuvaaminen ja videointi. Esimerkiksi itse otetut kuvat eettisten pohdintojen lähtökohtana tai tarinankerrontatehtävä opettajan etukäteen antamien kuvien pohjalta tai videoitu gallup aiheesta "Kannattaako tehdä hyvää?" Omien videoiden ja animaatioiden tekeminen. Katso YouTubesta Lukion_filosofia-hakusanalla ja totea, että kotikutoinen on ihan hauskaa...



- Käsitteiden järjestäminen esim. muistilappuohjelmalla. "Kirjoita lappuihin niin monta eri uskonnon nimeä kuin suinkin muistat. Järjestä ne sen jälkeen ryhmiin jonkin järkevän systeemin pohjalta. Nimeä ryhmät."



- Kurssipäiväkirjan pitäminen



- Erilaiset kyselyt ja palautteen kerääminen sähköisillä palautejärjestelmillä. Tähän on olemassa monia ohjelmia, mm. Socrative ja Polleverywhere.



- Piirtäminen. Jonkin selittävän piirroksen voi tehdä piirrosohjelmalla tai Explain Everythingillä, sitten ladata sen kameran rullalle ja sieltä siirtää Pages-ohjelmaan tekstin liitteeksi. Ei ole vaikeaa, vaikka kuulostaisikin sellaiselta.



- Yhdessä kirjoittaminen esim. Etherpadilla. muistio.tieke.fi



- Aikajanat, esim. Timeline Maker



- Sovellukset, jotka liittyvät uskontoon, historiaan ja filosofiaan esim.

* British Library Historical Collection

* British Library Treasures

* Paris 3D Saga (hieno osuus Notre Damesta)

* ND de Paris (Notre Dame jälleen)

* Churches of the World

* Philosoraptor (meemi / meme)

* Vatican 3D HD

* Vatican Lite

* The Pope App

* Vatican.va

* RC Calendar (Roman Catholic)

* Echoes (Luther-aiheinen peli)

* Kuvataidetta tai erityisesti kristillistä taidetta esittelevät sovellukset, kuten Christian Art

Pitkä lista, mutta tuskin kattava. Mitä Sinä lisäisit siihen?