Tänään tuli aamulla kiire, kun vanha uskollinen Powerpoint-esitykseni, jota aioin käyttää tunnilla osoittautui toimimattomaksi tabletilla. Se muuntui käyttökelvottomaksi kun sen muunti padin ohjelmille. Niinpä ennen kymmeltä alkavia tunteja jouduin vääntämään sen uusiksi. Samalla hoksasin hieman täydentää esitystä. Mitään ei pitäisi jättää viime tippaan. Toisaalta ilman viime tippaa mistään ei tulisi mitään. Hyvä puoli asiassa on, että kun jouduin tekemään sen uusiksi, siitä tuli osin parempikin kuin vanhasta. Hoksasin lisätä siihen asioita. Nyt vielä voisin puhua esityksen auki Explain Everythingillä. Oma ääni vain kuulostaa inhottavalta ja ulosanti on kankeaa. Siinä sitä on opettajallekin kasvun paikka.
Oppilaat olivat taas tehneet aiheista käsitekarttoja. Tuntuu siltä, että he omaksuvat asiaa paremmin tehtyään tulevasta aiheesta etukäteen käsitekartan. Vaatiihan se perehtymistä aiheeseen.
Osalla opiskelijoista on vielä melkoisia vaikeuksia laitteen hallinnan kanssa ja osalla on ongelmana langattoman verkon puuttuminen kotoa. Jotta opiskelu vielä tehostuisi ja turhautumisilta vältyttäisiin, aion ensi viikolla pitää ylimääräisen kerran. Silloin voin opastaa jokaista apua tarvitsevaa ilman, että varsinaisen oppisisällön käsittely jää liian vähälle. Voisin tietenkin kysyä Moilasen Teemulta, ehtisikö hän myös mukaan joko tuolloin tai muuten tunneille.
Tänään tutustuimme alustavasti Explain Everythingiin. Esitin sillä Föhn-tuulen ominaisuuksia. Katsoimme myös yhdessä NASA Wiz-apletilla vuoden 2005 ennätysmyrskyistä kesää. Kaikki 30 katsoivat videota tableteiltaan yhtä aikaa. Ongelmia ei ilmennyt. Nythän meillä on koko homma väliaikaisesti yhden Apple Airport Extremen varassa. Se selviää haasteesta yllättävän tehokkaasti.
Laitoin kotitehtävät opiskelijoille Facebookilla. Dropboxiin tein opiskelijoille jaetun kansion johon laiton kotitehtävät. Laitoin kotitehtävät myös wikiin. Wikiinhän minä joka aiheesta valitsen jonkin opiskelijan käsitekartan ja pyrin usein laittamaan myös jotain oheismateriaalia.
Nyt yksi tehtävä on Explain Everything-tehtävä, johon opiskelijat saavat täydentää tehtävää valmiiksi tehdylle pohjalle.
Opiskelijoiden oppimispäiväkirjat ovat olleet mielenkiintoista luettavaa. Tässä esimerkkejä:
"Tunnilla käytimme siis Ipadia, ja kyllä siinä vieläkin on ne hankalat kohdat, mitäkin oikein osaa käyttää. Mielestäni on hyvä, että teemme kotiläksyt Ipadille, koska se on vaihtelua normaaliin, ja itselleni se antaa ainakin motivaatiota opiskeluun, Ipadi opiskelussa on oiva väline ! Tunnilla saimme myös kuulla, että ensi kerralla alamme tekemään töitä ryhmissä, ja ehkäpä se myös vähän opastaa Ipadin käyttöön. Liittyminen tunnilla myös Facebook-ryhmään, jossa saamme kysyä, jos tulee esim. Ongelmia laitteen käytössä, ja muutenkin saamme infoa. Tottahan se on, että aika moni on vielä hakoteillä laitteen kanssa, mutta pikkuhiljaa hyvä tulee ! " (Miija)
Tunti oli varsin mielenkiintoinen, mutta koska olen aina pitänyt muistinpanojen tekemisestä, niin hetken vaivasi vain seurata ja kuunnella toisin kuin olisi kirjoittanut edes pääkohtia ylös. Mutta totuin ajatukseen nopeasti ja pystyin keskittymään täysin opetukseen. Tunti oli mielenkiintoinen ja onnistunut mielestäni. Ohjeita ja neuvoja tuli runsaasti moniin aiheisiin liittyen ja pysyin hyvin mukana, vaikka en voi kehua vielä taidoillani tablet tietokoneiden käytössä, mutta kyllä se taito siitä harjaantuu. (Sonja)
Hei ja terveisiä Mainingin koulusta, Espoosta!
VastaaPoistaMeillä lähdössä myös iPad projekti käyntiin ja halusin vain kysyä, oletteko koulun puolesta vakuuttaneet laitteet vai ovatko ne vain oppilassopimuksien kautta vanhempien vakuutuksissa?
Yt. Petri Kangas
Olen ladannut pc:llä ppt-esityksen SlideSharkiin (ilmainen) ja sitten näyttänyt appsilla iPadissa. Toimii siististi.
VastaaPoistaKiitti ExplainEverything vinkistä. Onkohan parempi kuin toi VoiceThread (ilmainen)?
T Irma Mänty
Kiitos kommenteista. Kokeilen tässä pystynkö nyt kommentoimaan, kun aikaisemmin en onnistunut.
VastaaPoista