tiistai 17. syyskuuta 2013

Dida-hanke Mobileksen rinnalle

Mobiles-hanke jatkuu Savonlinnan lyseon lukiossa vielä tämän vuoden loppuun. Jatkamme entisillä hyvillä linjoilla eli iPadit ovat nyt lähes kaikilla opettajilla henkilökohtaisessa käytössä, ja opiskelussa niitä käytetään sekä varauslistan mukaan eri tunneilla että koko kurssin aikaisina työvälineinä. Allekirjoittaneen UE3-ryhmällä on ollut pädit ensimmäisessä jaksossa, ja tänään keräsin palautetta. Se oli aika hauskaa: "iPadit eivät ole paljon häirinneet opiskelua." "Piti tehdä paljon tehtäviä." Kukaan ei valittanut iPadin käytön hankaluuksista tai teknisistä ongelmista, mikä kertonee siitä, että laitteet alkavat tulla kakkosluokkalaisillemme tutuiksi. Ensi maanantaina on koepäivä, ja opiskelijat saavat valita, tekevätkö perinteisen paperikokeen vai tiedonhakuun perustuvan kokeen tietokoneilla. Jos mahdumme atk-luokkaan, teemme kokeen PC:llä, jos emme, niin sitten pädeillä.
Uutena projektina olemme tänä syksynä aloittaneet kaikkien ykkösluokkalaisten perehdyttämisen iPadin käyttöön. Heille opetetaan tärkimpien sovellusten (kirjoittaminen - Pages, esitykset - Keynote ja Explain Everything, käsitekartat - Mindjet) sekä Dropbox-tallennuspalvelun käyttö. Ajatuksena on säästää eri aineiden kursseilla aikaa ja vaivaa, kun perustaidot ovat hallussa. Toisessa jaksossa otamme mukaan myös tiedonhallinnan taidot. Kun vetää viisi kertaa viikon aikana saman setin, niin sen ehkä osaa itsekin. Ja osaa myös kollegan vuorosanat. Ismon kanssa olemme näitä tunteja vetäneet ja ollaan vielä ihan kavereita...
Mobileksen rinnalle on tullut Isoverstaan Didaktiset kärjet nousuun -hanke, jossa olemme mukana yhtenä monista lukioista. Valitsimme hankkeen useista teemoista vain Koe- ja arviointikäytäntöjen kehittämisen, koska arvioimme, että on mielekkäämpää viedä yksi asia kunnolla läpi koko koulussa kuin hajottaa voimavarojaan moneen suuntaan. Toki Mobiles ja Dida tukevat toisiaan. Dida-hankkeessa päätimme edetä aineryhmittäin, sillä kokeet ja arviointi ovat aika erilaisia eri oppiaineissa. Aineryhmien ensimmäiset palaverit on pidetty, ja jatkossa kuulette tämän saman blogiotsikon alla, kuinka meillä edetään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti