sunnuntai 3. helmikuuta 2013



Messumatka Lontooseen kääntyy jo loppupuolelleen ennen kuin pääsen kirjoittelemaan. Istun pienellä tauolla yhdessä maailman mahtavimmista paikoista, nimittäin British Libraryn kahvilassa. Vuosi sitten tammikuussa täällä kirjastossa oli Britannian kuninkaallisten käsikirjoitusten näyttely, jolla onnellistin ja sivistin itseäni. Tällä kertaa vuorossa on Intian historiaan liittyvä näyttely Mughal-kaudesta 1500-luvulta 1800-luvulle, jolloin islamilainen dynastia hallitsi ensin kasvavaa ja sitten lopulta kuihtuvaa aluetta Intian niemimaalla. Kävin myös tervehtimässä vanhoja tuttuja kirjaston pysyvässä näyttelyssä; mm. nojasin hetken vitriiniin, jossa on kaksi kristillisen historian arvokkainta teosta, Codex Sinaiticus ja Codex Alexandrinus. Kolmatta yhtä arvokasta säilytetään Vatikaanissa. Näiden vierailujen anti kääntyy aikanaan opetukseksi mm. maailmanuskontojen kurssilla. Tässä linkit em. asioihin:

http://www.bl.uk/
http://codexsinaiticus.org/en/
http://en.wikipedia.org/wiki/Codex_Alexandrinus
http://en.wikipedia.org/wiki/Codex_Vaticanus




Saavuimme Lontooseen tiistai-iltana ja suuntasimme BETT:iin heti keskiviikkoaamuna. Kyseessä ovat siis suuret kansainväliset opetusteknologiamessut. Vietimme koko pitkän päivän kiertelemällä messuilla ja kuuntelemalla esitelmiä. Messuosastoilla vallitsee runsauden pula ja aika moni esitelty palvelu on suunnattu brittiläisille asiakkaille. Tästä huolimatta osastoilta saa tuntumaa, mihin teknologiassa ollaan menossa. Erilaiset älytaulut ja näytöt ovat entistä suurempia ja näyttävät kuvan entistä paremmin. Erilaisia lisälaitteita, jotka toimivat tietokoneen tai tablet-tietokoneen kanssa, on monenlaisia, ja niiden hinnat todennäköisesti halpenevat. Esimerkiksi meillä Lyseolla ilmeisesti kannattaa hankkia iPad-yhteensopivia laitteita, kun laboratoriomme laitekantaa uusitaan lähitulevaisuudessa.




Keskiviikon huippuhetken tarjosi kuitenkin Pasi Sahlberg, joka rennolla mutta vakuuttavalla tavalla esitelmöi suomalaisesta vaihtoehdosta kansainvälisille koulutustrendeille. Kilpailun, testaamisen ja standardisoinnin tilalle hän tarjosi tasa-arvoa, huolenpitoa ja luottamusta. Sahlberg on kiertänyt maailmaa puhumassa aiheesta (ja kirjoittamastaan kirjasta Finnish Lessons http://www.finnishlessons.com/), joka on herättänyt runsaasti huomiota mm. Yhdysvalloissa, jossa suomalainen koulu on todellinen hitti. Toivottavasti Sahlberg ei pahastu, vaikka laitan jakoon seuraavan hänen esityksestään napatun kuvan.





Pinnat kotiin vetivät myös Mobiluck-hankkeen Timo Ilomäki (Voionmaa), Kari Rajala (Elimäki) ja Jukka Sormunen (Kuopion klassikka), jotka kertoivat oman hankkeensa suunnittelusta ja toteutuksesta. Heistä ottamistani kuvista onnistui jotenkuten vain seuraava, jossa jotenkuten näkyvät yhteystiedot, mutta ehkä se riittääkin...




Messumatkan tärkeä anti on myös toisten suomalaisten tapaaminen eli muotisanalla sanottuna verkostoituminen. Tämä voi kuulostaa hassulta, mutta Suomessa harvoin tapaa yhtä aikaa koolla niin monia opetusteknologiasta ja tvt-pedagogiikasta kiinnostuneita opettajia ja muita alan kehittäjiä. Kotimaassa on yleensä myös kiire takaisin koululle tai illaksi kotiin jonnekin päin laajaa Suomenmaata. Olen varma, että tällä reissulla moni muukin kuin me savonlinnalaiset uudisti entisiä tai hankki uusia hyödyllisiä kontakteja. Moikka vaan esimerkiksi Forssaan, Hämeenlinnaan, Helsinkiin, Joensuuhun ja tietysti Mobiluckin väelle! iLO-päivät-infoa yritimme myös jakaa mahdollisimman monissa tilaisuuksissa. Mikä iLO? Katso tämän blogin aikaisempia postauksia!

Torstaina osallistuimme eräiden yritysten järjestämään seminaariin, jossa kuulimme Kuuma-kuntien TVT-hankkeesta, itslearning-oppimisympäristöstä, Otavan sähköisistä oppikirjoista ja Aronet-yhtiön edustamien Smart-älytaulujen uusista ominaisuuksista. Näistä kohtaamisista ainkin kaksi johti jo konkreettisiin jatkotoimenpiteisiin, joista varmastikin saatte lukea lisää myöhemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti